Ételfotózás étteremben – árak és hasznos infók

Mennyibe kerül az éttermi fotózás? Mekkora felfordulással jár az étlapfotózás? Milyen képeid lesznek? Minden kérdésedre választ kapsz!
Szöllősi Kiss Orsi

Szöllősi Kiss Orsi

ételfotós, oktató

Te is tudod, hogy a vendégeket többek között guszta, étvágygerjesztő fotókkal tudod az éttermedbe csábítani, éppen ezért most nem is arról lesz szó, miért alap, hogy szép, igényes fotókkal jelenj meg a közösségi felületeken vagy a weboldaladon. Hanem arról, hogyan is néz ki a valóságban az ételfotózás egy étteremben.

Ha benned is felmerült, hogy milyen képek legyenek (segítek), felfordulás lesz (nem), kiakadnak a vendégek(nem) és te még ezért fizetsz is (de megtérül), akkor feltétlenül olvass tovább! ♥

Be kell zárni az éttermet?

– Szó sincs róla! Hogy bevételtől ess el, amikor éppen bevételnövelő képeket készítünk neked? Még csak az kéne!

Te ismered legjobban a forgalmatokat, így akkor fotózunk, amikor a legkevesebben vannak. Hétfő-szerda délelőtt általában nem szokott különösebben leterhelt lenni a konyha, így alapból ezeket a napokat javaslom. Persze, ha nálatok más a ritmus, akkor ahhoz alkalmazkodom.

Nagy felfordulás lesz?

– Kis felfordulás lesz.

Igazából egyáltalán nem lesz felfordulás, hiszen annyi történik, hogy a chef elkészíti az ételeket, amiket egy felszolgáló ( vagy akár te vagy én) kihoz a vendégtérbe/különterembe és lefotózom őket. A vendégek is ezt csinálják, csak nem neked fotóznak és tovább maradnak.

El kell pazarolni egy csomó ételt.

– Hát, az ételek elkészítését nem lehet megúszni, ez tény. De hasznosítani lehet őket!

Nagyon erősen függ az étterem célcsoportjától, stílusától, kommunikációjától, de a fotózott ételeket felajánlhatod jótékony célra, szervezhetsz a fotózásra játékot, vagy egyszerűen lehet egy jó céges evészetet csapni ☺ Ugye, hogy egyik se pazarlás.

Alapvetően marketinges szemlélettel tekintek a fotózásra, az én célom is az, hogy neked nagyobb bevételed legyen a fotóim segítségével, így az ételhasznosítás kitalálásában is szívesen ötletelek veletek.

Mit szólnak a vendégek?

– Olyankor fotózunk, amikor kevés a vendég, de nem volt még rossz tapasztalatom. A vendégek egy része tökjófej: érdeklődnek, viccelődnek, simán odajönnek megnézni, hogy mit csinálok, rendszeresen felajánlják a segítségüket a fotózott ételek elfogyasztására – és nagyon meglepődnek, amikor erre lehetőséget is kapnak 🙂

A másik fajta vendég meg magával van elfoglalva, egyszerűen nem érdekli, hogy az egyik asztalnál egyébként valaki valamit csinál.

Milyen képek lesznek?

– Amikor ajánlatot kérsz tőlem, megbeszéljük, hogy mik a céljaid, mire szeretnéd használni az ételfotókat, ehhez én elmondom a javaslataimat, és közösen eldöntjük, mi szolgálja leginkább a céljaidat.

Célszerű más jellegű fotókat használni az Instagramon, mint az étlapon, a weboldalon vagy a házhozszállító cégek oldalain.

Például az étlapon csak úgy jelenhet meg az étel, ahogy a vendég elé is leteszed, különben akár egyetlen hiányzó apró elem és már nyitja is a tripadvisot vagy a google-t, hogy rossz értékelést adjon.

Ezzel szemben az instán sokkal közelebb hozhatod az ételt, bele lehet nyúlni, nem kell egy az egyben úgy tálalni, ahogy felszolgáljátok, több látszódhat az enteriőrből, lehet akár hangulatfotó is, amin amúgy van étel….a lehetőségek kb végtelenek, de azért mutatok néhányat.

Az alábbi képek a ParisBudapestben készültek. Itt mindig ugyazok a beállítások vannak, ugyanazt a háttér, minimális kompozíció, letisztult stílus jellemzi a fotókat – ahogy az éttermet is. A gyönyörűen tálalt étel az abszolút főszereplő, a fogásokat még jobban kiemeli a sötét háttér és a fehér tányér méretes karimája.

Lejjebb a Callas étterem képeit látod, a háttér egyrészt az étteremben megszokott fehér abrosz, másrészt viszont finoman megjelenik a berendezésre olyan jellemző szegecselt székek egy darabja:

Ugyanitt készültek olyan fotók is, amelyek a David Collins, világhírű belsőépítész által tervezett enteriőrt helyezik előtérbe. A vendégnek nemcsak az étvágya jön meg, de az is egyértelmű lesz neki, hogy igényes, elegáns helyre várják:

Egészen más összhatás fogadja a balatonlellei Becsali csárda vendégeit. A képekről félreérthetetlenül kiderül, hogy otthonos hangulatra, hagyományos, magyaros ételekre és szép nagy adagokra számíthatnak:

A Las Vegan’s étteremlánc alábbi fotóival az étterem menüjén, a háttérből kivágva találkozhatsz az éttermekben és a foodtruckok oldalán.

A Miamor Rómaim fotóival azt mutattuk meg, hogy kicsik, nagyok és akár négylábú kedvenceik is találnak maguknak szórakozást és finom falatokat:

A Marangonában a helyszín jellegzetességeit felhasználva szerettük volna megmutatni, hogy szép környezetben, változatos finomságokkal várják a vendégeket – nemcsak a jól ismert sütikkel:

A fentiekből már láthatod, hogy számtalan megoldás létezik a kreatív éttermi fotózásra, étlapfotózásra. A cél mindig az, hogy a képek a leendő vendégeid figyelmét felkeltsék, étvágyát meghozzák, találkozzanak a képiddel akár a közösségi médiában, a weboldaladon vagy a Wolt és a Foodpanda kínálatában.

Milyen hamar tudsz jönni?

– Sejtem, hogy tegnap lett volna a legjobb, de ha ma beszélünk, akkor max pár héten belül biztos, hogy találunk mindkettőnknek megfelelő időpontot.

Mikor kapom meg a képeket?

– Neked fontos, hogy minél előbb megkapd a képeket. Nekem pedig fontos a te elégedettséged, ráadásul nagyon kíváncsi vagyok az aktuális fotózás képeire, így mindig úgy osztom be az időmet, hogy a fotózás másnapján tudjak utómunkázni. Ez azt jelenti, hogy a fotózás másnapján megkapod a kész képeket.

A számlát csak azután küldöm, hogy elégedetten átvetted a képeket. És ha már számla…

Sokba kerül az éttermi fotózás, étlapfotózás?

– Mihez képest? 2-3 kisebb, néhány fős asztaltársaság fogyasztása már fedezi a fotózást. Ha jól használod a képeket, annyi plusz vendéged lesz, hogy fel se fog tűnni a fotózásra szánt összeg 🙂

Rendszeresen visszahallom a korábbi ügyfeleimtől, hogy vendégek a fotó alapján választanak ételt! Figyelsz ugye? Nem az ár, hanem a fotó alapján!!!

Ételfotózás árak:

Gondolom, hogy te is szívesebben látsz konkrétumokat, úgyhogy íme:

Egy étlapfotózás, éttermi fotózás ára nálam 150e forinttól indul.

Ez a szám egy erős átlag.

Ha a heti menüt szeretnéd fotóztatni, ami alkalmanként csak kevés képet jelent, de hetente újakat készítünk, akkor jóval kedvezőbb lesz.

Míg ha a menün kívül szeretnél fotókat a személyzetről, az enteriőrről, stb, akkor magasabb.

Egy dolog biztos: ha a laptopod legmélyebb bugyraiba rejted a képeket, akkor biztos, hogy nagyon drága lesz a fotózás. Ha viszont használod a képeket, akkor nagyon hamar látni fogod, hogy az utolsó fillérig megérte. Mi másért lennének elégedett, visszajáró ügyfeleim?

Van még kérdésed az ételfotózással, éttermi fotózással, étlapfotózással kapcsolatban? Te is vevőmágnes fotókat szeretnél? Görgess egyet a lap aljára és írj nekem!

Oszd meg a barátaiddal!

Ezek is érdekelhetnek:

Kérdeznél vagy ajánlatot kérnél?

Ne habozz!

Szöllősi Kiss Orsi

Email: orsi@elobbfotozunkaztaneszunk.hu
Teló: 20/460-4321